Rozdział 1. Kwestia światła, czyli gdzie postawić?
Na lekcjach biologii w szkole, każdy z nas uczył się o podstawowym procesie, jakim jest fotosynteza, dzięki któremu rośliny mogą funkcjonować. Dlatego słoik najlepiej postawić w dobrze, ale nie bezpośrednio oświetlonym miejscu, w oddali od okna. Umieszczając go na mocno nasłonecznionym parapecie, szkło zadziała jak soczewka i Twoje rośliny się zagotują.
Omijaj również wszelkiego rodzaju źródeł ciepła takich jak: piecyk, kominek czy grzejnik. Zwróć również uwagę, by temperatura nie była zbyt niska. Mogłoby to negatywnie wpłynąć na rozwój i funkcjonowanie roślin, dlatego unikaj ciemnych i chłodnych pomieszczeń.
Rozdział 2. Nawadnianie, czyli jak podlewać i nie zalewać?
Rośliny w szkle potrzebują wody, tak samo jak kwiaty doniczkowe. Pielęgnacja polega w głównej mierze na obserwacji i kontrolowaniu poziomu wilgotności. Najważniejszym wyznacznikiem jest zjawisko parowania i skraplania. Jeśli na ściankach, tuż nad powierzchnią podłoża widzisz skroploną parę wodną – nie musisz podlewać. Kiedy te miejsca są suche, podlej las ilością wody dostosowaną do wielkości naczynia. Pamiętaj, jeśli twój słój jest zamknięty, a skraplająca się woda znajduję, aż przy górnej krawędzi – uchyl korkową pokrywkę!
Do podlewania najlepiej sprawdzi się strzykawka, lejek lub naczynie z wężykiem, którym wodę doprowadzisz bezpośrednio do podłoża, a nie na rośliny. Mogłoby to spowodować nieestetyczne przebarwianie się liści. Do nawadniania wykorzystujemy wodę miękką, czyli przefiltrowaną lub przegotowaną i wystudzoną. Aby nie zalać roślin, optymalnie jest naprzemiennie podlewać (ok. 60 ml) i zraszać rośliny. Z czasem warto wybrać jedną formę, która sprawdza się najlepiej.
Rozdział 3. Oddychanie, czyli wymiana powietrza
Aby las w szkle stanowił uroczą ozdobę Twojego wnętrza przez długi czas, wymaga nauki i obserwacji. Jeśli twój las posiada korkową pokrywkę, pamiętaj o regularnym uchylaniu jej, aby wewnątrz słoju mogła prawidłowo zachodzić wymiana powietrza, a wilgotność była na odpowiednim poziomie.